Despre noi

logoÎmprejmuită de munţi ca un adevărat amfiteatru, Ţara Haţegului surprinde mereu călătorul prin diversitatea peisajelor ce se dezvăluie la fiecare pas. Fâneţele şi pajiştile îţi bucură privirea cu o puzderie de flori şi fluturi, iar în depărtare, spre miazăzi, Retezatul se ridică semeţ şi înzăpezit. Ici-colo se ivesc sate cu acoperişuri roşii, dominate de clopotniţa veche a vreunei biserici medievale. Aflată într-un loc strategic, trecătoare între 3 zone istorice (Banatul, Transilvania şi Oltenia), Ţara Haţegului poartă mărturiile unui trecut istoric bogat: peşteri cu urme de locuire încă din Paleolitic, ruine din perioada daco-romană (Ulpia Traiana Sarmizegetusa), mici cetăţi şi turnuri medievale (Cetatea Colt, Cetatea Răchitova), biserici vechi decând lumea (Biserica din Densuș sau Sîntămaria Orlea), case şi mici castele – reşedinţe ale familiilor locale de viţă nobilă (Curtea nobiliară de la Sălașul de Sus, Castelul Kendeffy).
Oamenii locului sunt veseli, bucuroşi de vorbă bună şi ştiu a te fermeca, povestindu-ţi întâmplări vechi de când hăul. Nu uita să încerci produsele bucătăriei locale precum sânger de Sălaș, virşli (cârnați de oaie), pup de crump (plăcintă de cartof cu lapte bătut rece, de vacă), dulceață de dovlecei, sloi de oaie tocanita.
Şi pentru a pleca de-a dreptul vrăjit de acest colţ de ţară, află că aici a fost declarat un Geoparc, în mare parte pentru fosilele de dinozauri pitici, dar şi pentru alte mici comori legate de Istoria Pământului, pe care te invităm să le descoperi! (din website-ul  AER Romînia www.eco-romania.ro)

Pentru noi ospitalitatea înseamnă:

– odihnă, hrană bună şi sănătoasă, atracţii, amintiri puternice

Localitatea Sălaşu de Sus, este una dintre acele aşezări privilegiate pe care o soartă norocoasă, le-a aşezat la limita Parcului Naţional Retezat, într-o zonă peisagistică superbă, plină de tradiţii.
Zona face parte din Ţinutul Haţegului, atât de bogat în vestigii istorice, dar şi în rămăşiţe fosilifere cuprinse în recentul perimetru al Parcului Dinozaurilor.
Pe la porţile noastre trece drumul către cabana „Pietrele”, cunoscută ca principala poarta dintre cele 4 porţi de acces către masivul Retezat.
Suntem renumiţi pentru celebrii „virşli de Sălaş” preparaţi după o reţetă unică doar în zona noastră.
Cine caută locuri minunate şi şi oameni deosebiţi, nu trebuie decât să vină până la Sălaşul de Sus şi va fi răsplătit pe deplin.


Existenţa în Sălaşul de Sus a Administraţiei Parcului Naţional Retezat si a Asociatiei de Turism Retezat este o foarte bună oportunitate prin care beneficiem permanent de consultanţă în privinţa dezvoltării turismului după principii ecoturistice şi de promovare a tradiţiilor autentice.
Pensiunile noastre au primit certificare şi clasificare a unor cunoscute foruri internaţionale de turism care promovează criterii stricte de evaluare a operatorilor de turism.

Cele două pensiuni „Iancu”, din Sălaşu de Sus şi Mălăieşti, sunt clasificate cu două margarete şi fac parte din categoria pensiunilor ecoturistice.

Turiştii care se cazează la noi vor consuma produse naturale, obţinute în gospodăria proprie, sau pot cumpăra produse prin magazinul virtual.

gradina

Related Images: